Mi a különbség az illóolajok és az illóolajok között?

A 100% -ban tiszta illóolajok és az illóolajok közötti különbség olyan, mint a nappali és az éjszakai különbség. Száz százalékban tiszta illóolajokat kovasavas növényekből állítanak elő desztillációval vagy "hidegen sajtolás" néven ismert mechanikus eljárással. Az illóolajok a laboratóriumban létrehozott szintetikus készítmények.

A piacon továbbra is megtalálható a "természetesen azonos" címke, amely egyfajta kapcsolat benyomását keltheti a természettel, de megint csak egy szintetikus termék.

Az illóolaj árát az illóolajok szállítójának árpolitikája adja, azonban szorosan összefügg a forrás üzem minőségével, és függ a jövedelmezőségtől, a termesztéstől és a feldolgozás intenzitásától stb. A Lavandin ellenállóbb, jövedelmezőbb és alacsonyabb pozíciókban növekszik. Például a Provence-i Valensole körüli végtelen mezőkön termesztik, és mechanikusan betakarítják. A lavandin hibrid keskeny és széles levelű levendula keresztezésével jött létre, és egy liter tiszta illóolaj előállításához körülbelül 50 kilogramm növény szükséges. Egy liter keskeny levelű levendula illóolaj előállításához körülbelül 120 kilogramm növényi anyag desztillálására van szükség.

Fontos megemlíteni az aromaterápiában értékes vad levendulát is, amelyet kézzel gyűjtenek magasan a hegyekben és ennek a szempontnak feltétlenül tükröződnie kell az árban. A kovasav-növényeket ezért csoportokba lehet osztani a hozam, az alacsony hozam, a közepes hozam és a nyereségesség szerint. Az alacsony hozamúak között vannak például a rózsák, amelyek csak 0,01 százaléknyi olajat termelnek, ezért az illóolaj ára nagyon magas, és természetesen gyakran páncélozás (hamisítás) tárgya.

Tehát mennyire fontos az EO minősége és mi ez a minőség?

A legfontosabb kérdés továbbra is az, miért és miért akarja használni az illóolajat. Az illóolajnak más minőségi követelményei lesznek a tisztításra, mások pedig a bőrápolásra vagy terápiára. Az illóolaj minősége döntő jelentőségű az aromaterápia esetében. Csak a minőségi illóolaj rendelkezik az irodalomban említett tulajdonságokkal, és tudományos vizsgálatok bizonyítják. A minőséget az ember és a természet befolyásolja, sok tényezőtől függ. A minőséget meghatározó két fő tényező a forrás üzem és az illóolaj előállításának módszere lenne. Minőségi különbség mindenképpen van, ha a növény tiszta környezetben nő, ökológiailag vagy biodinamikusan termesztik és kíméletesen betakarítják, vagy szennyezett környezetben nőnek. Az egyedülálló illóolajat olyan emberek készítik, akik elkötelezettek a lepárlás művészete iránt, tudással és sok éves tapasztalattal rendelkeznek nemzedékről nemzedékre. Ezt mindenképpen érdemes megjegyezni hogy a cseh piacon található illóolajokat mind importálják, mivel sem EO-t, sem hidrátokat (virágvizet) nem gyártanak a Cseh Köztársaságban. A végfelhasználónak meg kell keresnie a 100% -ban tiszta illóolaj címkét, a cseh nevet, az üzem latin nevét, a származási országot, a tétel számát, a lejárati dátumot, a gyártó vagy forgalmazó nevét, és biotermék esetén a tanúsító cég logóját is.

Hogyan árthat az alacsony minőségű illóolaj az embernek?

A bőrre felvitt gyenge minőségű illóolaj irritációt vagy túlérzékenységet okozhat. Ugyanakkor még a minőségi illóolajok esetében is gondosan kell dolgozni, és a használat során figyelni kell a biztonságra, és figyelembe kell venni a lehetséges ellenjavallatokat. Fontos az EO optimális körülmények között történő tárolása is, mivel az illóolajok rendkívül érzékenyek a hőre, ami jelentősen növelheti az allergén szennyeződést. A biztonságos használat érdekében az Essential Oil Safety című könyvet ajánlom, amelyet angolul írtak R. Tisserand és R. Young. Ezért annak érdekében, hogy a kezdő aromaterápiás rajongók megkönnyítsék az illóolajokkal való munkát, intenzíven erre a területre összpontosítottam Aroma weboldalamon.  szentelt a stúdiónak. Itt talál információkat mintegy 110 illóolaj biztonságos használatáról, én a vezető illóolajok Aromahead Intézetének tanulmányai és a fenti könyv alapján.

Van-e olyan eszköz, amellyel ellenőrizhetjük az EO összetételének minőségét?

Kevesen tudják, hogy vevőként Önnek lehetősége van úgynevezett analitikai tanúsítványt kérni a beszállítótól, amely a gázkromatográfia és a tömegspektrometria elemzésének eredménye. Ez lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy ellenőrizze az illóolaj biokémiai összetételét és ellenőrizze, hogy az EO nem tartalmaz-e szintetikus adalékanyagokat. Nagyon örülök, hogy Csehországban elsőként tettem közzé weboldalamon az egyes illóolajok gázkromatográfiás és tömegspektrometriai elemzésének eredményeit. A vásárló itt további átfogó információkat is talál, például műszaki adatlapokat, biztonsági adatlapokat, IFRA (Nemzetközi Illatszövetség) tanúsítványokat és allergén tanúsítványokat. Megértem, hogy laikusoknak nagyon nehéz tájékozódniuk az analitikai tanúsítványban, azonban pusztán az a tény, hogy a szállító tanúsítványt ad Önnek, bizonyos jel, hogy nincs mit elrejteni.

Az illóolajokkal való munka tudást igényel, kitől jó tanácsot kapni?

Úgy gondolom, hogy az illóolajokhoz hasonlóan az illóolajok területén is fontos, hogy tanácsot kapjunk egy képzett aromaterapeutától. Ennek a szakembernek olyan képzéssel kell rendelkeznie, amely bizonyítani tudja. Például személyesen végeztem az Aromahead Intézetben, amelyet a Holisztikus Aromaterápiás Országos Szövetség (NAHA) és a Nemzetközi Aromaterapeuták Szövetsége (AIA) tanult, és engem megtalál a minősített aromaterapeuták nemzetközi adatbázisában. Csehországban a hivatásos aromaterapeuták képezik az Aromaterápiás Intézetet, honlapjukon megtalálhatja az aromaterapeuták nyilvántartását. Itt is lehet tanulni, a Holisztikus Aromaterápiás Iskolában. Ha jobban érdekli az aromaterápia, a Cseh Aromaterapeuták Szövetsége minden évben konferenciát szervez, amelyre külföldről hív szakértőket.

Hogyan tájékozódhat egy laikus ebben a kérdésben, segít-e a könyv? 

Amikor évekkel ezelőtt az illóolajok iránt érdeklődtem, sok könyvet vettem, amelyek gyakran ellentmondó információkat tartalmaztak. Ezért először azt javasoljuk, hogy végezzen egy képzett aromaterapeuta tanfolyamot, aki alapvető tájékozódást nyújt a területen, rámutat az illóolajok biztonságos használatára, tanácsokat ad tanácsokra és megosztja bevált recepteket. Alternatív megoldásként azt javaslom, hogy legalább egy konzultációt folytasson szakértővel.